Nu när det är semester tycker jag personligen att det är svårt att blogga om hälsa, jag är nämligen inte speciellt hälsosam med kosten just nu.. =) Jag tycker man ska unna sig lite gott, fast i lagom dos då naturligtvis.
Något som jag i alla fall skulle vilja dela med mig av är detta väldigt goda och smidiga recept på aioli. Vår köpta Lohmanders Bearnässås har fått en konkurrent, här hemma... Testa nu att göra ailoli själva om ni inte gjort det tidigare, hur gott som helst och klart på några minuter!
Aioli
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 st vitlöksklyfta,pressad
1 tsk citronsaft
½ dl turkisk youghurt (ej nödvändigt)
salt och peppar
Vispa äggulorna och vitlöken, häll i rapsoljan lite i taget vispa tills det tjocknat, vänd i youghurten och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Även om man unnar sig lite gott är det bra att ha lite koll på kaloriintaget tycker jag. Man kan ju sprida ut onyttigheterna lite.. =) Man kanske inte behöver äta pizza, glass, kakor, chips, godis, vin och läsk på samma dag.. Det är i alla fall min filosofi på semestern..
Man behöver exempelvis inte äta glassen med mest kalorier varje gång man köper.. Här kommer en lista på hur många kalorier glassen innehåller. Så vill man undvika massa kilo plus så kanske man ska undvika att äta Tip Top och dajmstrut varje dag..
Kalorier per glass
Calippo Cola 90 kcal
Calippo Shots Jordgubb & Citron 25 kcal
Cornetto Classico 230 kcal
Cornetto Enigma Popcorn 260 kcal
Cornetto Jordgubb 200 kcal
Daim Strawberry Dream 340 kcal
Daim Strut 340 kcal
Dino Foot Choklad 65 kcal
Haribo Push Up Vanilj & Jordgubb 90 kcal
Kingis Krossad Choklad Laktosfri 240 kcal
Lakritspuck 160 kcal
Laktosfri Blåbärsstrut 160 kcal
Magnum Chocolate & Nuts 180 kcal
Magnum Classic 260 kcal
Magnum Mandel 280 kcal
Magnum No1. First Kiss - Créme Brûlée 220 kcal
Magnum No2. Loving Kiss - Meringue et Fruits Rouges 220 kcal
Magnum No3. Passionate Kiss - Tiramisu 220 kcal
Magnum No4. Flirty Kiss - Gâteau au chocolat 210 kcal
Magnum No5. Stolen Kiss - Tarte aux Pommes 210 kcal
Magnum Strawberry White 250 kcal
Marabou Mjölkchokladpinne 240 kcal
Nogger Classic 200 kcal
Piggelin 55 kcal
Sandwich 180 kcal
Solero Exotic 107 kcal
Tip Top 370 kcal
Twister 70 kcal
88:an 190 kcal
Jag tycker det är väldigt intressant att läsa hur andra äter under en dag så därför tänker jag dela med mig av en dag för er som tycker precis som jag... Ni andra kan ju bara skrolla ner... =)
Måndag:
Frukost: Proteinhavregrynsgröt med mjölk och mosad banan. (jag hade inte tid att koka ägg idag så det fick bli en skopa proteinpulver-vanilj i havregrynsgröten istället)
Mellanmål blev bara ett päron för på jobbet äter vi lunch så tidigt.
Lunch: Skolans exklusiva pulvermos och kokt korv. Ha ha! Usch, den sämsta skolmåltiden som finns tycker jag.. men det är bara till att försöka göra det bästa av situationen. En korv, lite pulvermos och massa med grönsaker och knäckebröd till det.
Mellanmål på jobbet, inte heller det lättaste, men jag brukar ta ett knäckebröd och ett glas mjölk så har man i alla fall fått i sig nåt litet i magen.
Powerwalking hem från jobbet med en paus på Ica, där köpte jag en proteinbar för att få i mig lite mer protein.
Middag: Kasslergratäng och ris med sallad och melon.
Kvällens mellanmål har jag inte bestämt än, kanske det får bli en bar med chokladbollsmak som jag gjorde igår. Kanske att jag ska unna mig ett glas rött och lite mörk choklad ikväll också till Lotta på Liseberg, det är ju nääästan semester... 3 jobbdagar kvar..
Bars med chokladbollssmak
Hemmagjorda är ju givetvis det bästa, då vet man vad som är i och slipper alla konstiga ingredienser som man inte har en aning om vad det är. Men vill man ha helt naturliga så kan ni testa proteinbars utan proteinpulver, som ni hittar här på bloggen under kategorin recept utan proteinpulver.
Men barsen jag gjorde igår har högre proteinhalt än de andra och behöver inte vara i ugnen. Supersmidiga och goda.
4 dl havregryn
2 dl whey proteinpulver choklad (jag tog vanilj, blev gott det med)
0,5 dl hackad mandel och hasselnötter
2 msk riven kokos
1,5 msk kokosmjöl
0,5 dl osötat äppelmos
1 msk honung
0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl mjölk
1.Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Rör ihop de blöta ingredienserna i en separat skål och häll sedan över de blöta. Blanda ihop allt ordentligt med en slev eller med händerna.
3. Klä en rektangulär bakform ca 25x20 cm med plastfolie och gör folien dubbelt så lång så du kan vika den över formen. Lägg den tjocka smeten i botten, vik över plastfolien och tryck ut smeten till ett jämnt lager.
4. Ställ in i kylen över natten eller minst 2 timmar. Ta sedan ut och skär i 8 bitar.
Förvara i kylen ca 1,5 vecka eller frysen upp till 2-3 månader.
(recept från tastyhealth)